30. lis 2011.

Blade Runner

Ovaj tjedan  je u znaku Blade Runnera, briljantnog ZF/noir filma redatelja i vizionara Ridley Scotta.  Pošto sam (zahvaljujući svom bratu) još od djetinjstva zadivljena ovim filmom odlučila sam napraviti čak dva looka inspirirana glavnim ženskim likovima Rachel i Pris.  Blade Runner je snimljen 1981. godine prema romanu  "Sanjaju li androidi električne ovce?" pisca  Philip K. Dicka.  Prilikom snimanja filma režiser Ridley Scott je zadavao glavobolje gotovo svima koji su sudjelovali na realizaciji i produkciji filma pa čak postoje dvije redateljske verzije ovog filma.  To je samo dokaz da je Blade Runner jedan od onih filmova kojem se uvijek vraćate i koji vas potiče na razmišljanje i preispitivanje ne samog  filma već i vlastite čovječnosti i egzistencije. 

Radnja filma se odvija (ne tako daleke) 2019. godine u apokaliptičnoj verziji budućnosti  gdje je Zemlja prenapučena i prljava a većina životinjskog i biljnog svijeta je izumrla. Stoga se  život odvija u kolonijama na drugim planetima  gdje velika korporacija Tyrell proizvodi androide koji su stvoreni na sliku i priliku ljudi tzv. „replikante“ . Replikantima je strogo zabranjeno stupiti na Zemlju a tu nastupa Deckard (Harrison Ford) -  poseban policajac tzv. istrebljivač (Blade Runner) koji je zadužen  da ulovi i likvidira odmetnute replikante koji su uspjeli prebjeći na Zemlju.  Jedna takva  istraga  dovodi Deckarda do replikantice Rachel (Sean Young) u koju se on zaljubi i počinje sumnjati u svrhu cijele svoje misije pa čak i postojanja.


Rachel
Pošto je film mješavina  znanstvene fantastike i film noira tako je i  kostimografija pomno iskonstruirana da reflektira oba žanra. To se najbolje vidi na Rachelinom stylingu kojeg bi opisala kao futuristički pin up stil 40ih. Rachelin outfit se sastoji  od uskih suknja, strukiranih sakoa i zanimljivih bluza karakterističnih za modu 40ih sa laganim pomacima u kroju koji daju upravo taj futuristički štih. Frizura i make up su također vintage pin up  i moram priznati da sam se dosta namučila pokušavajući "izgraditi" šiške a la Betty Page.

Jeste li znali : Više od stotinu glumica je išlo na audiciju za ulogu Rachel da bi na kraju uloga pripala Sean Young. Redatelja Ridleya je najviše impresionirala glumičina ljepota koja  ga je podsjećala na slavnu Vivian Leigh (Prohujalo sa vihorom).




Pris
Pris(Daryl Hannah)  je kao i Rachel replikantica a za razliku od Rachelinog damskog stila Prisin stil se može opisati nešto kao cyber punk lutkica. Pris u filmu nosi prozirne i oskudne komade, razrezane čarape i ogrlicu sa zakovicama. Najupečatljiviji  je ipak njen make up a to je crno sjenilo koje ona u filmu nanosi sa air  brush kistom. Upravo je Daryl Hannah osmislila make up za svoj lik Pris inspirirajući se sa vampirskom šminkom Klausa Kinskog u remaku filma Nosferatu. Jeste li znali : Deborah Harry (Blondie) je bila prvotni zbor za Pris. 
                                                                                         
                                                              PHOTOS BY IGOR KLIČEK

1 komentar:

  1. Ponavljam, super blog! Sada ga pregledavam od početka, koliko voli msvaki post morala bih svaki komentirati. Suzdržat ću se i ograničiti. Na ovom se moram oglasiti. Blade Runner knjigu sam pročitala, film nikad pogledala, a zadnjih dana svugdje nailazim na referencu na njega, mislim da je to znak da ga pogledam :)

    OdgovoriIzbriši