14. lis 2011.

Siouxsie Sioux


Ovog tjedna sam inspirirana sa jednom od najutjecajnijih umjetnica  80ih godina prošlog stoljeća pjevačicom Siouxsie Sioux.  Siouxsie je stekla najveću slavu kao pjevačica i osnivačica  grupe Siouxsie & The Banshees koji su bili jedni od izvornih punk bendova. Bend  je evoluirao od punka do gotha, new wava  da bi u 90ima prisvojio nešto rafiniraniji zvuk. Utjecali su na neke od najvećih bendova i izvođača današnjice a među njima su i The Cure, Garbage, Massive Attack, Red Hot Chilli Peppers, Jane's Addiction, Arcade Fire.

Siouxsie  je naravno bila duša benda a rodila se 1957. u dobrostojećoj obitelji  u Londonu pod pravim imenom  Susan Janet Ballion. Još kao tinejdžerka je bila prava buntovnica  i slušala izvođače poput  Davida Bowieja i Iggy Popa i obožavala glam rock.  Glam rock uskoro zamjenjuje punk i pojava Sex Pistolsa koji su tad bili relativno nepoznati ali su imali svoj krug sljedbenika(poznatiji kao  The Bromley Contingent) među kojima je bila Siouxsie.  Kad je menadžer  Pistolsa u zadnji čas otkazao koncert Siouxsie je uskočila i nastupila zajedno sa basistom Stevenom Severinom i oduševila publiku.  Prava postava grupe je formirana 1977. a godinu dana nakon toga Siouxsie & The Banshees izdaju svoj prvi singl Hong Kong Garden koji je bio pravi hit i bio među Top 10 u Velikoj Britaniji. Snimili su 11 albuma i raspali se 1996. da bi se opet okupili 2002.

Siuoxsie je poznata po svojem mračnom fetish stilu koji je nastao pod utjecajem punka. Njen stil je imao veliki utjecaj i na stvaranje goth subkulture. Siouxsie je  nosila vintage i pretežito crnu i mrežastu  odjeću  koju bi trgala i opet spajala zihericama, kombinirala materijale poput kože, baršuna i lateksa a kosa je uvijek bila natapirana. Inspiraciju za make up je crpila iz drevnog Egipta pa je oči i obrve naglašavala crnim tušem.
Za moju  interpretaciju mračne Siouxsie mi je  odlično poslužila crna baršunasta haljina  (kupljena pod mostom za samo 10 kuna) koju sam iskombinirala sa mrežastim dugim rukavicama i naravno teškim make up-om.


Jeste li znali ?
Siouxsie su razmatrali za ulogu Žene Mačke u Burtonovom  "Batman Returns" iz 1992. da bi kasnije ta ulogu pripala Michelle Pfeifer. Siouxsie je na kraju snimila pjesmu Face To Face  koja se pojavljuje na soundtracku u sceni kad Batman i Žena Mačka zajedno plešu ali kao Bruce Wayne i Selina Kyle ne znajući da oboje skrivaju svoja superhero alter ega.



Posebno hvala gospodinu Vladimiru Gašpariću Gapi na korištenju njegovog  prostora.

Photos – Igor Kliček



1 komentar: