8. lis 2011.

What's Up Doc




                                   
Ovog tjedna sam inspirirana likom Barbare Streisand u odličnoj i zabavnoj komediji What's Up Doc. What's Up Doc je režirao slavni Peter Bogdanovich 1972. godine po uzoru na tzv. screwball komedije. Ovaj oblik komedije je bio popularan 30ih godina prošlog stoljeća a uključuju romantični element, međuigru između ljudi različitih ekonomskih statusa, brze i domišljate dijaloge, neki oblik preokreta u ulozi i sretni završetak. Bogdanovicha su, osim screwball komedija, inspirirali i animirani crtići o Zekoslavu Mrkvi pa se film zato i zove What's Up Doc  (u prijevodu kaj te muči njofra). Film je proglašen jednom od najboljih komedija ikad i bio veliki hit. Nije ni čudo kad je uz fantastičnu Barbaru glumio i holivudski ljepotan Ryan O'Neil koji je kasnije briljirao u još jednom Bogdanovichevom remek djelu, slavnom "Mjesecu od papira“. 
Radnja filma se vrti oko četiri identična kofera ali potpuno različita sadržaja i njihovim vlasnicima koji svi odsjedaju u istom hotelu Bristol. Zbrka nastane kad se koferi nenamjerno zamjene. Jedna od vlasnica kofera i glavna protagonistica je problematična i začuđujuće inteligentna Judy (Barbra Streisand) koja gdje god se pojavi izaziva nevolje. Judy u hotelu naiđe na ukočenog muzikologa Howarda (Ryan O'Neil) koji je došao u pratnji svoje naporne zaručnice na znanstveni skup u nadi da će dobiti stipendiju. Judy ubrzo počinje proganjati zbunjenog Howarda a kako radnja teče tako se i koferi zamjene i sele iz jedne sobe u drugu. Na kraju svi koferi završe kod Howarda i Judy u velikoj i urnebesnoj sceni potjere niz ulice San Francisca. Nakon silne jurnjave zavrzlama oko kofera se ipak rješava a film završava romantičnim poljupcem.
Ja sam oduševljena Barbarom Streisand koja tumači pravu fakinku. Najdraži mi je njen styling s početka filma gdje je obučena u  baloner, šarenu košulju i trapezice a kosa joj je skupljena ispod dječačke kape. Moram priznati da nisam veliki fan trapezica  ali u ovoj 70ies varijanti su mi neodoljive i apsolutno chic.



photos -Igor Kliček

3 komentara:

  1. kako volim naš željeznički kolodvor! tamo nikad ne možeš fulati, inspiracije ima napretek! p.s. lijepa kapica. ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Meni je super ova mint plava fasada. Zgleda ko onaj sladoled Poreč hehe :)

    OdgovoriIzbriši
  3. da, totalno je kao sladoled. baš mi se sviđa i uopće se ne sjećam koje je boje prije bila.

    OdgovoriIzbriši