20. velj 2012.

The evil glamour of Anita Pallenberg

                                   
                                                         

                                                                Anita i Brian Jones 1966.

                                                                   Anita i Keith 1967.


       Moja draga prijateljica Adrijana je pročitala autobiografiju  Keitha Richardsa i  pritom mi skrenula pozornost na Anitu Pallenberg, ženu koja je imala veliki utjecaj na Rolling Stonese tokom 60ih i 70ih godina i u ključnom trenutku doprinijela njihovoj popularnosti. Anitina je uloga bila puno više od usputne groupie djevojke ili trenutne muze, ona je utjecala na cjelokupni imiđ, zvuk  i glazbeni izričaj grupe a njezin je autodestruktivni i divlji način života u jednom trenutku bio previše čak i za neuništivog  Keitha Richardsa.
Anita Pallenberg je rođena 25.1.1944. godine u Rimu kao drugo dijete talijanskog umjetnika i skladatelja i majke Njemice koja je radila kao tajnica u Njemačkoj ambasadi u Rimu. Multikulturalno podrijetlo je utjecalo na njen odgoj pa je Anita od vrlo rane dobi tečno govorila čak 4 jezika. Anita je bila izuzetno inteligentna i načitana ali i vrlo buntovna pa je čak dva put bila izbačena iz škole. Studirala je medicinu, restauraciju i grafički dizajn a živjela je je u Rimu, Njemačkoj i New Yorku gdje se bavila glumom i manekenstvom i družila se s Andy Warholom.  1965. godine je upoznala Briana Jonesa koji je bio gitarist Rolling Stonesa da bi ga nakon dvije godine veze  ostavila zbog Keitha Richardsa. Brian se nikad nije oporavio od prekida sa Anitom a njegova smrt 1969. godine je i dan danas nerazjašnjena. Anita je imala veliki utjecaj na bend  a sa Keithom je bila u vezi do 1980. godine. Zajedno imaju dvoje djece a  osim strasti za glazbom dijelili su  i ovisnost o heroinu koja ih je na kraju razdvojila.  Nakon uhićenja zbog posjedovanja droge Kiethov odvjetnik im je savjetovao rastanak i rehabilitaciju. Anita se nakon toga dugo borila sa ovisnošću ali je uspjela diplomirati modni dizajn i jedno vrijeme se bavila modom. I danas nakon dvije operacije kuka, borbe sa porocima i  hepatitisom C kao posljedicom konzumiranja droge Anita vodi prilično uzbudljiv život i živi na lokaciji između Londona i New Yorka. U dobrom je odnosu sa Keithom  a često ju vide ruku pod ruku sa Marianne Faithfull i Kate Moss.
Anitin je stil imao veliki utjecaj na muškarce koji su padali kao muhe oko nje. Brian Jones i ona su se često identično oblačili a Stonese je navela na šminkanje i na teatralniji stil oblačenja i scenski pristup. Anitin zaštitni znak su definitivno šeširi a najčešće su to bili šeširi širokog oboda i fedora šeširi koje bi ukrašavala perjem. Nosila je čupave i krznene bundice i mini haljine sa zanimljivim i upečatljivim nakitom.

                                                                  Jeste li znali :
  Anita je bila glavna inspiracija za Tommy Hilfigerovu kolekciju iz 2011.
 Marianne Faithful je prozvala njezin stil „zlim glamurom“ (evil glamur) i zajedno su se pojavile u jednoj epizodi poznate komične engleske serije Absolutely Faboulous. 
 Anita je pjevala prateće vokale na „Sympathy For The Devil“, pjesmi Rolling Stonesa iz 1969. godine.
Anita je bila inspiracija za mnoge pjesme Rolling Stonesa a najpoznatija od njih je "You Got The Silver".


                                           Kolekcija Tommy Hilfigera iz 2011. inspirirana Anitom
                                                    





PHOTOS BY ANDREJ ŠVOGER

Broj komentara: 5:

  1. aaaaaaa.. i sad uschi :))))

    OdgovoriIzbriši
  2. Fenomenalno, svaka ti čast, za slike, tekst, sve.

    OdgovoriIzbriši
  3. fantastičano! ..baš sam uživala! nisam znala za nju, svaka ti čast i za trud oko svakog posta, nekad ne stignem iskomentarisati ali svaki post pročitam!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Emina! Nisam ni ja znala za nju dok m i frendica nije rekla. Žena je stvarno zmaj i na ovoj stranici ima odličnih fotki sa njom i sa Stonsima iz 60ih i 70ih - http://anitapallenberg.multiply.com/photos pa baci pogled :)

      Izbriši
  4. Odlična inspiracija! Obožavam Pallenbergicu, Marianne Faithful mi nije toliko cool kao ona!!! Odlično si ju "skinula", svaka čast!!!
    Čitamo se
    Anika

    OdgovoriIzbriši