26. velj 2012.

Little Red Riding Hood

Bajke su nam obilježile djetinjstvo, odgajale nas kroz igru i maštu a danas nam je ostala uspomena na privučenu stolicu uz radio koji po bezbroj koji put vrti već izlizanu kazetu najdraže nam pripovjetke.  Promatrajući svijet iz malo drugačije perspektive bajke nam se čine trivijalnim ali one su mnogo više od  diznijeve pričice za djecu sa predvidljivo uljepšanim krajem. Tradicija usmene predaje i „priča  za laku noć“ seže u daleku prošlost a simbolika koja se krije iza njih uči  moralnim vrijednostima od malih nogu. Jedna od meni najzanimljivijih bajki je priča o djevojčici sa upečatljivim modnim dodatkom i strašnom vuku. Crvenkapica je doživjela različite verzije no priča vuče korijene još od 13. stoljeća i vjeruje se da je nastala  u Francuskoj.  Prvi put je objavljena 1697. godine u zbirci priča francuskog pisca Charlesa Perraulta. Svoju su verziju napisala i slavna braća Grimm u 19. stoljeću  koja je bila znatno drugačija od ranih srednjovjekovnih verzija. Srednjovjekovne odgojne metode su uključivale pričanje poprilično krvavih i mračnih priča pa bi tako  vuk redovito pojeo i baku i Crvenkapicu a nerijetko bi i Crvenkapici servirao bakine ostatke te ju (nesvjesno) naveo na kanibalizam (brrrr). U nekim verzijama priče Crvenkapica bi se izvukla iz nevolje zahvaljujući vlastitoj snalažljivosti i domišljatosti a u kasnijim verzijama pojavljuje se lik lovca (Luke) koji ubija vuka i raspara mu trbuh te oslobađa Crvenkapicu.  Makar je glavna poruka  priče da se ne smije vjerovati strancima ,koji je u priči prezentiran u obliku slatkorječivog stranca, priča o Crvenkapici se može interpretirati na različite načine. Antropolozi i folkloristi tumače priču kroz smjenu godišnjih doba i da crvena kapuljača simbolizira Sunce koje je pojeo mrak(vuk) a otvaranje trbuha predstavlja zoru odnosno buđenje prirode i dolazak proljeća nakon duge i mračne zime. Priča također simbolizira odrastanje i sazrijevanje mlade žene koja napušta svoj dom i susreće se sa strancem i kroz čin otvaranja trbuha rađa se kao odrasla osoba. No kako se vremena mijenjaju  vuk postoji još samo u pričama jer se danas nalazi na listi ugroženih životinja a glavni uzrok smrtnosti vukova u 88% slučajeva je čovjek. 
Pa tko se boji vuka još ?


Jeste li znali : 
Priča o crvenkapici je inspirirala i poznatog francuskog dizajnera Jean Paul Gaultiera za njegovu pret-a-porter kolekciju iz 2008. godine. Gaultierova vizija crvenkapice kao neustrašive modne ratnice okrunjene (u ovom slučaju lisičjem) krznom je podigla mnogo prašine i izazvala burne reakcije udruga za zaštitu životinja.  




Vogue España by Eugenio Recuenco (2006)

Vogue US 2009. sa Natalijom Vodianovom u ulozi crvenkapice

Malo drugačija priča o crvenkapici u ilustriranoj knjizi Daniela Egneusa


 PHOTOS - IGOR KLICEK

Broj komentara: 5:

  1. Joj, ovo je predivno! Bajke sam počela obožavati tek nedavno kada smo imali swap na tu temu pa sam pronašla podatke o njihovoj simbolici itd. Crvenkapicu zamišljam baš u crvenoj, crnoj i bijeloj boji i točkicama. Super su ove slike u šumi i ono s vukom je super:))

    OdgovoriIzbriši
  2. Fenomenalno, baš baš zanimljivo, drugačije :)
    Sviđa mi se i tekst mnogo, nisam znala da je priča nekada bila toliko morbidna :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Svidja mi se ova verzija gothic crvenkape !

    OdgovoriIzbriši