17. ožu 2012.

Annie Hall






„Pustite je na miru. Neka nosi što želi. Ona je genij.“ Uvjeravao je Woody Allen kostimografkinju Ruth Morley prilikom snimanja  jedne od najljepših filmskih romansi ikad. A genij koji je zadavao tolike glavobolje je bila Diane Keaton na setu filma Annie Hall. Nije tajna da je lik Annie  zasnovan na Keatonici tako je  glumica osim svoje osobnosti u lik utkala i svoj eklektični prilično neobičan stil odijevanja. Morley je bila vrlo skeptična prema  „muškom“ stilu odijevanja glavne glumice koji je izgledao kao da je poharačila dečkov ormar, a njezin dečko je u to vrijeme bio ni manje ni više nego Woody Allen. U mnogo slučajeva život oponaša umjetnost i obrnuto pa je možda baš upravo zbog te autentičnosti Annie Hall i Allenov najbolji film. Ova „nervozna romansa“ snimljena je 1977. godine i bila je velika prekretnica u karijeri Woody Allena. Allen je u film unio dozu ozbiljnosti no i veliki dio svoje osobnosti pa su kritičari nazivali ovaj film uvid u Allenov ljubavni i seksualni život. Alvy Singer (Woody Allen)  je neurotičan njujorčanin židovskog podrijetla kojeg od ranog djetinjstva  muče egzistencijalni i psihički problemi. Negdje između svojih odlazaka psihijatru, psihoanalize i posla kao pisca komedija Alvy nalazi vremena za svoj ljubavni život. Nakon dva propala braka upoznaje vrckavu i naivnu Annie Hall s kojom se upušta u vezu. Slobodoumna Annie je čista suprotnost neurotičnom Allenu, a karakterne razlike koje su ih isprva privlačile eventualno postanu i razlog kraju njihove veze.
Androgini stil odijevanja  Diane Keaton je krajem 70ih izazvalo pravo modno ludilo, a najtraženiji modni dodatak u ženskoj garderobi je bila kravata. Tzv. Annie Hall look sa sastoji od odjeće inspirirane muškom garderobom poput prsluka,hlača povišenog struka i blejzera, košulja i kravata.

                                                                  Jeste li znali:
Hall je pravo prezime glumice Diane Keaton, no česta je zabluda da joj je Annie bio nadimak. Glumica je priznala da lik Annie Hall ima mnoge njene karakteristike, ali  je i naglasila da je ipak film bio rađen prema scenariju i da Annie nikad nije bio njezin nadimak.

Woody Allen je u svojoj karijeri osvojio četiri Oscara,  a jedan od tih je bio i za Annie Hall no međutim ovaj filmaš je poznat po svom bojkotiranju  Oscara. Upravo u Annie Hall Woody citira slavnog Groucha Marxa : „Nikad ne bih želio pripadati klubu koji bi htio mene za člana.“ 




                                                                                                                                                                                                                                                                                    PHOTOS-IGOR KLICEK

Broj komentara: 8:

  1. šmuckala sam ti ljetos susjedstvom annie,
    na početku svoje blogo karijere
    za jedne šetnje zastali smo baš na ovom
    igralištu i fotkali ,nisam odolila onoj
    gumoljuljački na lancu i dobila takve špotance
    ,još ih uvijek pamtim...
    a ti majstorica preurašavanja !
    najviše me se dojmila slika broj dva

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A je bila si u komšiluku i još su te našpotali cccc ma sram ih bilo.Igralište je za sve :)) I am batman!

      Izbriši
  2. I bio je čovek u pravu, kakav stil <3
    A ti, ne mogu više da te hvalim uobrazićeš se :))
    Šalim se, izgledaš odlično, stoji ti ovaj fazon, baš mi se sviđa.

    OdgovoriIzbriši
  3. obožavam Annie Hall i stil Diane Keaton u filmu, naprosto savršeno :))
    super su ti fotkice :))

    OdgovoriIzbriši
  4. Sve pohvale za blog, pravo je osvježenje. :) Samo naprijed tako.

    OdgovoriIzbriši
  5. Obožavam Woodyja i obožavam Annie Hall :) Sam stil mi nikad nije do kraja sjeo, ali ti ga fantastično nosiš :)

    OdgovoriIzbriši