10. tra 2012.

Vivienne Westwood and the origins of PUNK!








„Punk nije mrtav, samo tako smrdi!“ kaže jedan stari grafit i ukazuje nam da nas od nastanka punka dijeli gotovo četiri desetljeća. Punk je nastao usred  loše sociopolitičke i ekonomske situacije i postao kulturološki pokret koji je bio bunt nove generacije protiv zastarjelog i despotskog režima. Rađanju punk subkulture  uvelike je pridonijela i jedna nesuđena školska učiteljica sa umjetničkom diplomom i skromnog podrijetla. Bila je to Vivienne Westwood, dizajnerica kojoj se često pripisuje titula kraljice punka no ja bi rekla da je punk stvorio Vivienne a ona je pokretu dala njegovu (anti)estetiku i  kreirala vizualni identitet. Njena  punk priča započinje ranih sedamdesetih kad zbog ljubavi prema Maclomu Mclarenu , budućem menađeru Sex Pistolsa, ostavlja svog prvog muža i započinje novo poglavlje u životu. Zajedno otvaraju butik sa odjećom koju je Vivienne šivala prema Mclarenovim idejama inspiriranim bajkerskom i fetišističkom odjećom. 1976. godine u igru dolaze Sex Pistolsi a Vivienne i Malcolm postaju njihovi stilisti. Njihov butik postaje centar za okupljanje novonastale punk i new wave subkulture a prodavali su  poderane majice ukrašene žiletima i zihericama, opremu za vezanje, pseće ogrlice s metalnim šiljcima, lance, za to vrijeme nevjerojatno jarke boje za kosu i neobičnu šminku.  Ironično punk je nastao kao antikapitalistički pokret no ubrzo se pokazao  izuzetno profitabilnim a ulice Londona je zahvatio val punk mode koju su diktirali Vivienne i Mclaren u svojem butiku prigodnog naziva „Sex“.  1981. simbolično sa smrću Sida Viciousa (basista Sex Pistolsa) Vivienne je prestala crpiti inspiraciju sa ulice i okrenula se tradiciji i tehnici i lansirala svoju prvu kolekciju pod imenom Pirati.  Dizajnerica je ostala vjerna svojim punk korijenima koji su joj pomogli da revolucionizira i zauvijek promijeni svijet mode a danas sa svojom sedamdeset i jednom godinom ne prestaje raditi, šokirati, inspirirati i diviti svijet.

Jeste li znali:
 Godine 1992. Vivienne je bila nagrađena Ordenom časti Britanskog Kraljevstva a orden joj je uručila  kraljica Elizabeta. Dizajnerica je ostala dosljedna svom antikomformističkom punk stavu tako što je izlazeći iz Buckinghamske palače pozirala pred okupljenim fotografima samo da bi otkrila da ispod suknje ne nosi donje rublje. 

PHOTOS - IGOR KLICEK
                                   

Broj komentara: 11:

  1. Jako mi se sviđa to što smo obe pisale o panku ali mu pristupile iz potpuno drugačijeg ugla, savršen post :)
    P.s. da sam na tvom mestu, stalno bih furala ovaj fazon :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Vivienne je carica, obožavam je :D

    super ti je čitav look, odlično izgledaš :))

    OdgovoriIzbriši
  3. E hvala ti :) U biti ovo mi je nekako i najbliži stil jer sam nekad imala crvenu kosu i nazovimoto punk fazu:P. Definitivno se prirodnije osjećam u čizmama i razderanoj majici nego "skockana"..Btw išla sam (opet) pročitati tvoj punk post i da obje smo pisale iz drugačijeg kuta,to je dokaz da punk možeš promatrati sa više aspekta od sociološkog pa do modnog :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Fantasticne fotografije :) Otela bih ovu suknju XD

    OdgovoriIzbriši
  5. odlično ti stoji punk ;)
    ovo za westwood bez gaća-fuj :P

    OdgovoriIzbriši
  6. Fantastičan post. Detalji savršeni, ruž na usnama! Da mi je jednog dana biti cool bakica kao Viviene

    OdgovoriIzbriši
  7. pankastičnO!!!!

    ogrljetina miletina!!!
    baš ko vivi nemoj nas nikad prestati
    iznenađivati!!!!
    razvaljujete ponaosob
    i u duetu!!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Ovo mi je genijalno! Imala sam istu takvu majcu koju sam sama napravila pomoću šablone i spreja :)

    OdgovoriIzbriši