23. svi 2012.

Cleo De Merode









Nekad najpoznatije ime na svijetu danas tek rijetki znaju  no njeno lice gotovo svakodnevno gledaju horde turista u pariškom muzeju d'Orsay  gdje stoji njezina skulptura koja je svojedobno uzrokovala nezapamćeni skandal.  Iza skandala se krije jedna francuska balerina pod imenom Cleo de Merode koja je ironično slavu steklu svojim licem a ne nogama.  Bila je najljepša žena svog vremena  i obilježila razdoblje krajem devetnaestog stoljeća. Bilo je to „lijepo razdoblje“ odnosno Belle Epoque kada je u umjetnosti vladalo načelo „ljepota radi ljepote“   a u salonskim zabavama umjetnici, zanesenjaci i bonvivani.
Cleopatra Diane de Merode je rođena u Parizu 1875. u aristokratskoj obitelji a sa osam godina je počela učiti balet koji joj je otvorio vrata slave i glamura. Sa 13 godina je počela plesati profesionalno a sa 16 je postala slučajna modna ikona kada su njezinu frizuru počele oponašati gotovo sve pariške dame. Kosa koja prekriva uši i skupljena u punđu je bila zadnji modni krik u Parizu a Cleo je svojom  ljepotom  privukla pozornost mnogih velikih umjetnika tog doba poput Toulouse-Lautreca, Klimta i Degasa koji su je ovjekovječili u svojim djelima. Navodno je privukla i pozornost belgijskog kralja Leopolda II. s kojim je  imala  aferu a tadašnji mediji su par prozvali Cleopold. Taj skandal ju je pratio cijeli život no nije umanjio njenu slavu koja je uslijedila kada je Cleo počela pozirati brojnim fotografima a sličice i razglednice sa njenim likom su se prodavale i skupljale diljem svijeta. S razlogom možemo reći da je Cleo bila najpoznatija i najfotografiranija žena svog vremena i jedna od prvih modernih ikona. Baletni nastupi diljem svijeta su samo pridonijeli njenoj internacionalnoj slavi  a sličice i razglednice koje prikazuju Cleo kao renesansnu damu u bajkovitom ili egzotičnom okruženju se i dan danas mogu naći u rukama kolekcionara.
Umrla je 1966. godine i pokopana u Parizu.


                                                                      Jeste li znali:
Cleo je 1896. godine prema čitateljima jedinih uglednih pariških novina bila proglašena najljepšom ženom svijetu a prema broju glasova je doslovno pomela konkurenciju  među kojom je bila i glasovita Sarah Bernhardt.
U biografskom filmu Klimt iz 2006. koji govori o životu tog poznatog austrijskog umjetnika  Cleo je ovjekovječena  pod imenom Lea de Castro. 




PHOTOS - IGOR KLIČEK























Broj komentara: 15:

  1. prekrasna je.
    a bome si i ti :)
    nego, ne želim ispasti policajac, ali jesi li sigurna da je kraj dvadesetog stoljeća u pitanju?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. jao u pravu si , hvala ti na upozorenju -ispravit ću. Pisala sam tekst u 4 ujutro pa mi je promaklo. Hvala ti još jednom

      Izbriši
  2. Odlican post, prekrasne fotografije!!
    Belle Epoque je (pored renesanse) onaj vremenski perido u koji bih se najradje vratila da imam vremepolv :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja bi, koliko sam to samo puta pomislila :))

      Izbriši
  3. nisi se puno morala truditi da joj budeš slična. :) pogotovo joj nalikuješ na zadnjoj slici gdje je ona, prije nego počne tekst.

    OdgovoriIzbriši
  4. predivna si na fotografijama :))

    OdgovoriIzbriši
  5. Prekrasne su fotografije, a mene Belle Epoque uvijek podsjeti na Midnight in Paris. Uvijek je ljepše ono što je bilo prije, valjda... :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Nisam imala pojma o Cleo,a fascinantna je žena.
    Ti si je baš lijepo utjelovila, lijepa ona, lijepa i ti.
    I napokon novi post od tebe :D

    OdgovoriIzbriši
  7. Obožavam tvoj blog i da gledam i šta te sve inspiriše :)
    A eto, danas sam i nešto novo naučila!

    OdgovoriIzbriši
  8. kod tebe u gostima uvijek lijepo i poučno!!
    prelijepe ste,a ova pokrivala za glavu odličanstvena!!!
    dukatčići, sjajni!!!
    kad sam bez čega na glavi,osjećam se golo

    OdgovoriIzbriši
  9. kako se meni svidjaju ovi tvoji postovi,iskopaj nam tako jos kakvu licnost rado cemo citati ;)
    i tvoje slike su jako lijepe , mislim ti si lijepa

    OdgovoriIzbriši
  10. Delightful and admirable. Where did you find this dress?

    OdgovoriIzbriši
  11. hocemo novi makeover/DIY something!!! :)
    pusa iz Toulousa;)

    OdgovoriIzbriši
  12. Pozdrav, eto igrom slučaja sam i ja napisala nedavno članak o Cleo. Ne bi došla do tvog bloga, da nisam danas dobila komentar da sam te kopirala. Drago mi je zbog toga, to mi je nekako došlo kao kompliment, jer blog ti je predivan (odmah sam te dodala na svoj Blogovin).
    Kako vidim i tebe je oduševila Cleo! Ono što nisam našla nigdje konkretno, koji je to točno skandal pratio Cleo? Da li veza sa Leopoldom ili njene nage skulpture. Naime u tvom članku piše da je skandal vezan za tu vezu, ali u nekim engleskim verzijama se spominje skandal kao takav nevezano uz njihovu vezu, već uz skulpturu koja se nalazi u muzeju Orsay u Parizu. Ili se možda radi o dva skandala?
    Hvala
    Lp
    Ivana

    OdgovoriIzbriši